onsdag den 7. november 2012

STOR test af jighoveder - med video!



De fleste kender jiggens klassiske udformning med et kuglerundt hoved. Sådan har jighoveder set ud gennem lang tid, men gennem de seneste år har stadig flere og flere nye udformninger set dagens lys. Hvad kan de nye hoveder så, som det gamle ikke kan? Er der tale om egentlige forbedringer eller måske reelle alternativer, der ligefrem udfylder savnede egenskaber? Med flere års erfaring og ikke mindst forsøg i tank, vil jeg hermed forsøge at give et overblik over hovedernes individuelle forcer og svagheder. 
Fra toppen og med uret: Lipstick, banana, tubehead, shakey-head, kuglehoved med spinner, Scrounger, footballhead, No-hook, erie, fishead og kuglehoved i midten.
Det er klart, at selv inden for de forskellige jigtyper, findes der en stor variation imellem de forskellige producenter. Ligeledes er der i flere tilfælde forskel på egenskaberne ved en jig, hvis man sammenligner en let og en tung udgave.  
Fire forskellige producenters bud på en Erie/stand-up jig
Endeligt er der naturligvis stor forskel på, hvilke egenskaber der efterstræbes i en given fiskesituation. Således er der som udgangspunkt taget højde for følgende egenskaber i sammenligningen:
·         Stand-upness – evnen til at ”arbejde” på bunden uden at tilte.
·         Aquadynamik som en funktion af placering af øje/tyngdepunkt – der har betydning for bevægelserne i vand/på bund.
Sammenligningen indeholder en gennemgang af nedenstående jigtyper, som jeg mener er dem, der repræsenterer langt de fleste vertikalfiskeres grejkasser bedst. Alle jighoveder er for sammenlignelighedens skyld monteret med en 5 ¾” LunkerCity FinS. Det er vigtigt at nævne, at der i denne sammenligning hverken tages hensyn til krogens materiale, udforming eller skarphed.

Form/navn
Producent
Krogstørrelse
Vægt i gram
Kuglehoved
VMC
5
21
Footballhead
VMC
5
21
Bananahead
VMC
6
36
Shakey-head
Mega Strike
5
21
Erie
VMC
5
21
Stand-up Lipstick
FOX Rage
4
20
Sammenligningens deltagere

Stand-upness

Stand-upness har betydning for jiggens evne til at holde sig oprejst på bunden. En jig der holder sig oprejst når den lander på bunden har flere fordele. For det første er eksponeringen af krog(e) større når jiggen står op fra bunden. For det andet imiterer en stående jig meget bedre en fødesøgende fisk, end en jig der bare tilter om på siden når den rammer bunden. I sammenligningen tæller stand-upness således positivt.




Jigtype
Ujævn/stenet bund
Sand/blød bund
Hård/flad bund
Kuglehoved - VMC
Egnet – svag tilt
Egnet
Egnet - Let tilt
Footballhead - VMC
Egnet
Egnet
Egnet
Bananahead - VMC
IKKE egnet - tilter
IKKE egnet – tilter
IKKE egnet - tilter
Shakey-head – Mega Strike
Egnet- kan ikke shakes- tilter
Egnet – kan ikke shakes
Egnet – retter sig selv op
Erie - VMC
Egnet – fin  45 grader stand-up
Egnet
30-45 grader stand-up
Stand-up Lipstick – FOX Rage
Egnet
Egnet
Genial – retter sig selv op!

At vælge én ”vinder” ud fra sammenligningen på de tre bundtyper kan ikke umiddelbart lade sig gøre. Man bør derimod undersøge bundens beskaffenhed og derefter vælge det optimale jighoved til situationen. Fisker du på ujævn bund med muslinger og sten bør du overveje Erie, footballhead eller en Lipstick fra FOX Rage. Er du overvejende over sand eller blødere bund, så kan de fleste jighoveder være med, så længe du holder dig fra bananaheads! Fisker du på flad og hård bund eller over klipper, så kan du vælge frit, men Lipstick’en og Shakey-headet kommer virkelig til deres ret her!

Sammenfattende kan man sige at bananaheads overhovedet ikke finder deres berettigelse nogen steder! Endvidere vil et eriehoved nok have den største all-round appel, stærkt forfulgt af footballhead, kuglehoved og endeligt Lipstick’en.

Arbejde i vandsøjlen - aquadynamik

Placeringen af øjet på jighovedet har indflydelse på jiggens tyngdepunkt. Således vil et øje placeret langt i front give en ”bagtung” jig og en jig, der har en stejl vinkel når den hæves fra bunden. I min optik giver en ”bagtung” jig kun mening, hvis den skal op fra stærkt strømvand, hvilket letter indspindingen i forhold til vandpresset. Ønsker man et velegnet jighoved til det pelagiske vertikalfiskeri bør man afholde sig fra de ”bagtunge” da de har en ganske unaturlig hældning og ”gang” i vandsøjlen.
Et jighoved der har et afbalanceret tyngdepunkt giver en mindre stejl vinkel, når den hæves fra bunden/arbejder pelagisk og vil derfor imitere en byttefisk langt bedre. 



Jigtype
Tyngdepunkt/position
Kuglehoved - VMC
Afbalanceret
Footballhead - VMC
Afbalanceret
Bananahead - VMC
Tyngdepunkt ALT for langt fremme og stejl vinkel i vandet
Shakey-head – Mega Strike
Tyngdepunkt for langt fremme og stejl vinkel i vandet
Stand-up - VMC
Afbalanceret
Stand-up Lipstick – FOX Rage
Afbalanceret

Som ved sammenligningen i forhold til stand-upness, så er det igen Bananahead’en, der skiller sig negativt ud. Når jighovedet bliver hævet er vinklen ganske enkelt alt for stor og stigningen ser meget unaturlig ud. En tilsvarende vinkel findes hos Shakey-head’en og denne er således heller ikke anbefalelsesværdig til andet end helt bund nært fiskeri.  En langt mindre vinkel og et mere naturligt udseende findes hos både kuglehoved, footballhead, erie og lipstick. Blandt disse er der ikke umiddelbart nogen nævneværdig forskel og dermed præference. 

Se videoen herunder og vurder selv!

Andre jigs

Udover de i sammenligningen nævnte jigs, så findes der et enormt udbud af andre jighovedtyper. Nogle er fremstillet til specielt kastefiskeri og slow trolling. Andre igen er beregnet til almindeligt vertikal fiskeri. Herunder en kort gennemgang af karakteristika for nogle af de mest iøjefaldende typer.

Tubehead – FOX Rage: Tubeheaden er et ganske specielt jighoved. Uden tuben optræden jighovedet afbalanceret, men med tuben monteret bliver jiggen en anelse bagtung, men får alligevel et fint ”svæv” i vandet. Det særlige ved tubeheads er, at de udsender meget afdæmpede lyde når de rammer bunden, idet selve jighovedet er omgivet af gummi. Formen minder heller ikke umiddelbart om noget, der normalt står på sandartens menukort, men den har flere gange udmærket sig som dagens storfanger.

Tubehead - med og uden tube
 Fishhead : Hvis du ønsker en jig med gode muligheder for at imitere en fødefisk, så er det udseendemæssigt dette hoved du skal vælge. Hovedet minder mest af alt om et eriehoved dog med en noget mindre stand-up vinkel.
Der findes et utal af fishheads - her et uden så mange detaljer.
 Skirted jig – FOX Rage: Dette jighoved udmærker sig ved at være fabrikeret med en såkaldt weedguard, der tillader fiskeri i områder med lidt eller en del vegetation. Endvidere består jigkroppen af et stort bundt pulserende gummistråler, der virkelig kan gøre opmærksomme på sig selv. På de skirtede jigs kan man ikke udskifte gummistrålerne. Skirted jigs er desuden særligt effektive til aborrerne.

Skirted i kæften på en mindre gös.
No hook - Cannelle : Et noget aparte udseende jighoved, da der ikke er indstøbt nogen krog! Derimod er der en lille lås, hvori man kan montere en passende offset-hook. Herefter monteres jigkroppen på vanlig vis. Dette setup et særlig effektivt, hvis det anvendes til slow trolling eller kastefiskeri. Særligt ved kastefiskeri kommer jiggen til at gå flaksende.

Cannelle - model 425 med clip on funktion

Kuglehoved/spin – FOX Rage: Her er der tale om et ganske traditionelt kuglehoved, som har monteret et spinnerblad på undersiden af hovedet. Spinnerbladet arbejder kun så længe der arbejdes med jiggen. Derfor er det ikke særlig anvendeligt, hvis det bruges udelukkende til traditionelt vertikalfiskeri.

Husk at spinneren laver en del larm når den rammer bunden!
Scrounger – Luck E Strike: Scroungeren har også et noget specielt udseende, men skal bestemt ikke dømmes herpå! Den bløde gummikappe der omslutter jighovedet kan nemlig gøre en ”No-action shad” til en ACTION shad! Scroungeren kan fiskes på tradtionel vis, men kommer mere til sin ret under spinfiskeri, hvor den kan få enhver jigkrop til at gå som en swimbait. 

LuckEstrikes Scrounger - et fuldstændig undervurderet jighoved!
Findes det perfekte jighoved? Nej! Der findes ikke ét ultimativt jighoved, men der findes efterhånden jighoveder, som kan matche en hver tænkelig fiskesituation. Mine anbefalinger vil derfor være at vurdere, hvilken form der er mest optimal til den givne fiskeform.

2 kommentarer:

  1. Super fedt indlæg Henrik! Gennemarbejdet og virkelig interessant. Den er nu printet og sat i Rovfiskemappen under vertikal gös. Skriv en lidt længere sang om det og skyd et billede af hovederne på en hvid baggrund, så er artiklen klar til f.eks. Fiskeavisen.

    SvarSlet
  2. Fin test, jeg arbejder selv i øjeblikket på at fremstille de første ugiftige jighoveder i Danmark med samme vægtfylde som bly. Jeg afventer dog Miljøstyrrelsens feedback på produktet som skulle komme om ca 4 uger.

    I kan følge udviklingen inde på Esoxhunt. Foreløbig har jeg lavet en del standard hoveder til test, med nedadvendt modhage, med regner med at gå i gang med Erie jigs ligeså snart jeg har formen.

    http://forum.esoxhunt.dk/viewtopic.php?f=60&t=753

    Stem på jeres favorit kroge!

    Hvis i fisker meget, og vil være med til at teste disse nye kvalitets jighoveder, så send mig en mail.

    SvarSlet