torsdag den 14. juni 2012

The eagle has landed!

Hvordan bliver man egentligt en bedre vertikalfisker? De fleste vil sikkert være enige om, at der skal bruges rigtig mange timer på vandet med fiskestangen i hånden. Når man så har dedikeret et par sæsoner til at opøve de vertikale færdigheder, hvad gør man så? Så læser man måske om andres erfaringer, netværker på sociale medier og ser en række videoer på nettet, men på et tidspunkt bliver der også langt mellem de store guldkorn her. Derfor var det som om at tiden var moden til at gå nye veje...

Som nævnt i et tidligere indlæg, har et par sandarter ageret forsøgsfisk i både akvarium og palletank. Her har de været været iagttaget med hensyn til aktivitetsniveau, som en funktion af døgnrytme, fodring med levende og døde skaller og ikke mindst i forhold til lufttryk. Det har alt i alt givet nogle interessante oplevelser, men udover en indikation af hugpunktet over ryggen på byttet, så er der ikke rigtigt dukket noget epokegørende op.

Derfor skulle der igen tænkes lidt ud af boksen og det er her at "ørnen lander"! Vil man vide, hvordan sandarterne reagerer på jiggen, dens bevægelser, form og farve, ja så må altså kunne SE sandarten MENS det sker! Eneste mulighed for at gøre dette, er ganske enkelt vha. et videokamera. Mulighederne for at lave observationer med kamera under vand er efterhånden blevet ret gode, men desværre også temmelig bekostelige. Det lykkedes dog at finde et undervandskamera, der havde de ønskede specifikationer til en pris, der også var overkommelig.
24 LED sikrer god belysning i uklart vand!
Det er naturligvis intentionen, at sommerens optagelser med kameraet skal omsættes til viden, der forhåbentlig kan føre til en forbedring i vertikalfiskeriets resultater. Det er dog svært at stille egentlige forventninger op til projektet, men da der ikke tidligere har været optaget vertikallfiskeri UNDER vandet, så må der næsten dukke et eller andet brugbart op.

Selve set-up'et er lidt af et udstyrsstykke i sig selv. Farvekameraet er udstyret med to tunge lodder og en finne, der gør det muligt at filme med "fart" på kameraet. Kameraet er forbundet til computeren (her en lille netbook) via et kabel, der går gennem en USB-enhed, der tillader live visning af video på computeren. Strøm til kamera og computer kommer fra en transportabel jumpstarter med indbygget inverter.

2 kommentarer:

  1. He he, vertikal fiske Mach 2 :-) Bliver spændende at se hvad der kommer for dagen med kameraet. I Norge har vi brugt det til at observere bundsubstrat i søgen efter gode flynderpladser. Pas på i ikke falder i staver foran skærmen, det sker nemt :-D

    SvarSlet
  2. He he Jyde ;)

    Det lugter sgu også snart lidt af en udstyrspakke fra karpeverdenen, men vi krydser fingre og ellers bliver det sikkert god underholdning, som du selv nævner :)

    SvarSlet